A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. május 23., hétfő

Felhívás ( - FÉG vezetőségének levele a munkavállalóihoz)

Fég Konvektorgyártó Zrt.
Vezetősége

Címzettek: a Fég Konvektor Zrt. Munkavállalói


Tisztelt Kollégák!


Mint Önök előtt is ismert az elmúlt hónapban a Fég Konvektorgyártó Zrt. Fizetésképtelenné vált, hiszen többek között az Önöknek az áprilisi munkájuk után járó munkabérét sem tudta a cég kifizetni. Nyilvánvalóan fizetésképtelen vagy fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben a cég vezetői és minden érintett számára kötelező az „1991. évi XLIX. Törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról” szóló törvény (a továbbiakban törvény) szerint eljárni és a törvényben foglaltakat betartani. A fizetésképtelenség közvetlen kiváltó oka, hogy az MPF Holding zálogjoggal biztosított követeléseinek egy részét a Fég Konvektorgyártó Zrt. Megfizette. Az MPF Holding vállalkozott arra, hogy a FÉG számláin lévő pénzösszegek maradéktalan átadása esetén a dolgozók bérét ő utalja át. Ennek a vállalásnak, mint ahogy azt Önök is tapasztalták a márciusi munkavégzés után járó munkabérek tekintetében eleget is tett. Azonban annak ellenére, hogy az áprilisi munkavégzésre vonatkozó utasításokat már lényegében az MPF Holding képviselője határozta meg, a jogszabályi kiskaput kihasználva, nem fizette meg a dolgozók munkáját, amelynek eredménye már nem Fég Konvektorgyártó Zrt.-t, hanem az MPF Holdingot gazdagította.

A fizetésképtelen helyzet önmagában feltételezi, hogy a hitelezők követeléseinek az adós cég nem tud, vagy nem lesz képes maradéktalanul eleget tenni, ezért a törvény szigorúan meghatározza azokat az elosztási elveket, sorrendet, amelyek szerint a hitelezők követeléseit részben vagy egészben ki kell elégíteni. A törvény a munkavállalói követelések kielégítését a felszámolás költségeinek rendezése után az első helyre sorolja, így kijelenthető, hogy a törvény az Önök követeléseinek teljesítését a Fég Konvektorgyártó Zrt. Vagyoni helyzetében garantálja.
Az Önök követelései a munkavállalói szerződéses viszonyban töltött időszakra járó, de ki nem fizetett időszakra, a felmondási időre járó munkabérből, valamint a törvényben előírt nagyságú végkielégítésekből állhatnak a munkaszerződésükben foglaltak és a munkaviszonyban töltött idejük függvényében. Álláspontunk szerint annak ellenére, hogy az Önök felmondás következtében előálló követelései csak a felmondás napján keletkeznek, a törvény szellemében megfelelő vagyoni biztosíték, mint háttér megtartásával, tartalékot kell képezni az Önök később keletkező, de mindenki számára nyilvánvaló, kiszámítható mértékű követeléseinek kielégítéseire. Ugyanakkor ma még felelőtlenség lenne arra vállalkozni, hogy meghatározzuk azt az időpontot, amikor jogos követeléseik kielégítéseire sor kerülhet, hiszen ez nem csak egy, de valamennyi hitelező közreműködésétől függ.

A törvény a vagyont terhelő zálogjog jogosultjának csak az adós cég vagyonának 50 %-át garantálja megfizetni, a másik 50%-ból kell megtéríteni többek között és a következő sorrendben: a munkavállalói követeléseket és az állammal szemben fennálló és a szállítók zálogjoggal nem biztosított követeléseit. A törvénynek éppen ezen idézett szakasza nem teszi lehetővé, hogy a Fég Konvektor Zrt. Teljes vagyonát csak az egyik, a Fég Konvektorgyártó Zrt. Minden felelhető vagyonára alapított zálogjoggal bíró hitelezőnek adjuk át, ebben az esetben elveszítve azt a vagyont is, amely különben az Önök követeléseinek kielégítésének alapját képezi és garanciája. Így a törvényben foglaltak betartása és az Önök érdekeinek szem előtt tartása is arra kényszerít bennünket, hogy az MPF Holdinggal ne írjunk alá egy olyan megállapodást, amely a Fég Konvektorgyártó Zrt. teljes megmaradt vagyonának átadásáról szól.

A törvény nem teszi lehetővé, hogy a fenti, kivonat jelleggel ismertetett követelés kielégítési sorrendtől eltérjünk, az egyik hitelezőt a törvényben biztosított rendtől eltérve, a többi hitelező rovására jogtalan előnyben részesítsük. Ezt még annak érdekében sem tehetjük meg, hogy ennek eredményeként Önök sokkal hamarabb jussanak hozzá jogos követeléseikhez.

Aki a törvényben előírt követelési rendtől eltérő cselekmény megvalósítására hív fel bennünket fenyegetéssel, vagy bármely más érdektől vezérelve, az törvénysértést követ el. Ezért a további felesleges viták és a dolgozók felé történő irreálisan rövid határidőre történő kifizetésekre vonatkozó megalapozatlan, reménykeltésekkel való elégedetlenség szítások elkerülése érdekében kijelentjük, hogy, ha valaki bennünket törvénysértés elkövetésére próbál rávenni, úgy ez ellen minden jogszerű eszközzel védekezni fogunk.

Tekintettel arra, hogy az MPF Holding a dolgozókat megalapozatlan ígéreteivel veszélyes mértékben a Fég Konvektorgyártó Zrt. jelenlegi vezetői ellen hangolta, a dolgozók képviselőit egy másik alakalommal fogjuk egyeztetésre hívni.

Ócsa, 2011. május 18.


                                   Gyarmathy Attila                                                  Ámon Csaba
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése