A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. május 18., szerda

Munka nélkül, kilátástalanul Ócsán ( - FÉG-telenül, Bukodi polgármester úrral)

Azt hiszem, egy kicsit mindig is büszkék voltunk arra, hogy a FÉG gázkonvektor és cirkógyártás Ócsán van. Most úgy tűnik ennek vége, mert a városvezetés nem tudott elég hatékony lenni és a munkahelyeket megmenteni.

Úgy látszik Ócsa vezetése ismét nem jól sáfárkodott. nem volt előrelátó, de nem volt sem elég hatékony sem eléggé rátarti. Ócsa vezetése rossz irányt, hibás stratégiát választott. Ismét csak ráfizetünk, ahogy a dolgozók és a kisváros minden egyes lakója is.


Nagy valószínűséggel munka nélkül maradnak a végrehajtás alatt álló,  FÉG Konvektorgyártó dolgozói, miután nem született megállapodás a cég és az annak hitelét megvásárló MPF Holding menedzsmentje között.
Újabb céggel bővülhet az MPF Holding portfóliója. A közelmúltban tulajdonosai lettek a jelentős múlttal rendelkező FÉG Konvektor és Fűtőkészülék Gyártó Zrt. eszközeinek, követeléseinek, készleteinek, ingatlanjainak, márkaneveinek. Eközben eljárást indíttatnak az előző cégvezetés ellen, annak érdekében, hogy kiderüljön: hová tűnt a FÉG Zrt. vagyona? Egy hónappal ezelőtt az MPF Holding megvásárolta a Commerzbanktól a FÉG Konvektorgyártó Zrt. hiteleit, így zálogjoggal rendelkezik a cégben, és minden eszköze a tulajdonába került.
 
A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding állítólag kész átvenni a vállalat irányítását és folytatni a termelést. Ennek érdekében megegyezésre törekszik a cégvezetéssel, mivel erre a végrehajtási eljárás lehetőséget ad. A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője.
A késő estébe nyúló tárgyalás ellenére sem született kedden egyezség a végrehajtás alatt álló FÉG Konvektorgyártó Zrt. képviselői, illetve a cég hitelét megvásárló, a továbbműködtetésre MPF Holding menedzsmentje között, így nagy valószínűséggel munka nélkül maradnak a gyár dolgozói - közölte a Pest megyei önkormányzat és az MPF.
 

Ez nem egy jó egyezség a Bukodi - Szűcs képviselte fideszes delegációtól. A helyi polgármester és a megyei elnök, akinek semmi sem drága, amúgy meg jól ismert a megyében uralkodó hiányról és válságairól, - nem ért el átfogó eredményt, annak ellenére, hogy a híradások arról számoltak be, hogy a holding kész átvenni az irányítást és folytatni a termelést.

Ha ez igaz lett volna, akkor minek a futva-rohant kettős (Szűcs-Bukodi) fellépés?

Az MPF Holding keddi közleményében azt írta, hogy a ciprusi tulajdonban lévő FÉG a múlt évben 1,7 milliárd forint hitelt vett fel a Commerzbanktól, és a hitelt azonnal egy másik - szintén ciprusi - cég felvásárlására fordította. Ennek következtében a magyarországi gyár már az elmúlt év végén nehéz helyzetbe került, mivel a cégből kivonták a likvid pénzeszközöket. A vállalat helyzete az elmúlt hetekben vált kritikussá, a FÉG fűtéstechnikai üzemében az elmúlt héten már lekapcsolták a villanyt és a gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést, ezért a gyár elé vonultak. 


A gázkonvektorgyártó előző svéd–amerikai tulajdonosa 1,750 milliárd forint hitelt vett fel az elmúlt években, aminek visszafizetésével adósa maradt a banknak. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ebből az összegből Cipruson vettek egy céget. Ez utóbbiról azt sem tudni, mit csinál, a jelenlegi menedzsment semmilyen jelentős adatot nem tud szolgáltatni Madarász Zoltánnak, az MPF hitelezői biztosának. Eközben a FÉG elvesztette a tőkéjét, valamint 260 millió forintos adótartozást halmozott fel itthon, s több százmillióval tartozik a beszállítóknak.


A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyára. Éves forgalma 6-7 milliárd forint volt a likvid vagyon elvonása előtt.
Mint kiderült: az ócsai önkormányzat polgármestere, Bukodi Károly, Szűcs Lajossal az oldalán beígérte, hogy szociális támogatásban részesítené a munka nélkül maradt dolgozókat. 

 Ezzel azonban nagy hibát követett el, mert a Szűcsnek kellemetlen kérdésben a 9100 ócsai embermegkérdezése, véleménye nélkül azok többségi kárára ígért előre olyan pénzt, amivel nem rendelkezik, hiszen nem a sajátja. Ráadásul az ígéretben foglalt szándékát nem beszélte meg és nem osztotta meg a képviselő-testülettel, hiszen ez ügyben a rendkívüli ülés csak holnapra van meghirdetve.   Így felhatalmazás nélkül hozta magát és városát nehéz helyzetbe!

Ráadásul ígérvényével, mint valami láthatatlan biankóval az off-offshore  multi érdekeit képviselte, azt helyezte előtérbe  a munkás érdekvédelme helyett.
Érdekvédelem helyett, ugyanis a helyi önkormányzatnak és a városnak a munkahelyek megőrzése, megtartása és nem a felmondás elfogadása lett volna az érdeke.  A segély biztosításával elfogadta Bukodi Károly és Szűcs Lajos a kialakult helyzetet, és azt a lépést, hogy a m8nkások hátramaradt bérét a rendkívüli segélyezéssel áthidalják. Ez tévút, és a lehető legrosszabb megnyilvánulás volt a fideszes politikustól, valamint a város érdekeit képviselni köteles polgármestertől. A ciprusi bejegyzésű offshore multit hozva kedvező helyzetbe és a munkások helyett inkább őt tehermentesítve és segítve ajánlotta be a pénzügyi csomagot. Azt a pénzügyi csomagot, amit a költségvetősből választanak majd le, és amit mások akár a kommunális adóból hordanak össze. Ez igazságtalan és méltatlan ajánlat volt a városlakókra nézve, és a kizárt, felmondott munkavállalók sorsán sem segít. Inkább elnehezíti csak az emberek dolgát és további sorsát Bukodi Károly és Szűcs Lajos közreműködése és ígérete.  
Sokkal jobban jöttek volna ki  - a város, meg a munkavállaló is, -  ha arra kötelezik a felszámolót, hogy törvényi előírásokat betartva a bérek és járandóságok rendezésére tegyen kötelezvényt, ha m,ár a visszafoglalkoztatás alól kibujt.  
Bukodi Károlynak nem szabadott volna átgondolatlan, átláthatatlan, labilis és rossz elkötelezettséget előre bevállalnia. Ez nem szolgálja sem a munkavállalói, sem pedig a lakossági érdekeket. Ehhez igazán rossz tanácsadót és partnert vitt és vett maga mellé. Hacsak nem a Szűcs és annak képviselője, a Horváth rángatta bele ebbe az eszetlenségbe. Akár hogy is legyen, a felelősség és annak következménye, az ígérvényt meglobogtató  polgármestert terheli.  Még akkor is, ha ebben a szolga-testület partnerséget vállal.
A megye leszegényedéséről elhíresült Szűcs Lajostól pedig amúgy sem várható el semmiféle támogatás, nem hogy pénzügyi segítség. Így az adósságcsapdában vergődő, szegény Ócsa népe kell, hogy beváltsa Bukodi biankó ígéretét, amit a szolgalelkű képviselő-testület Tagsága a bizonyítvány kiállításaként ( Kardos, Buza, Gallai, Horváth, Bukodi) amúgy tuti, hogy megszavaz.

Ma, vagyis szerdán fórumot tartanak az ócsai művelődési központban a hogyan továbbról, de ha az álláspontok nem közelednek, félő, hogy megindul a végelszámolás - közölte Ambrus András, szóvivő.
(Aztán, hogy ehhez mi köze a megyének, ha Ócsa a kárszenvedő, majd talán a  hozzászólásokból megtudjuk.)  
*

7 megjegyzés:

  1. Nekünk igen is szükségünk van a segélyre. Én GYES-en vagyok, a férjem dolgozott a FÉG-ben. Mint tudod, nem kapott fizetést. és az én 38 ezer Ft-om vajmi kevés , még rezsire is,nem hogy kajára stb. Miért mindig a naplopó kapjon segélyt? A dolgozó,munkás népre miért nem gondolsz??
    Amúgy, ha normális bért fizettek volna a FÉG-nél, akkor tudtunk volna félretenni és nem lenne szükségünk, most segélyért folyamodni. De félő, hogy havi nettó 60ezerből, te sem tudsz félretenni,hanem örülsz,ha ki tudod fizetni a gázszámládat!
    Én igenis támogatom a döntést, a gesztust, ami emberséget ,kis odafigyelést mutat a pórul járt nép felé.

    Persze jobb lenne, ha férjemnek kifizetnék a másfél hónap ledolgozott idejét, meg a felmondási időt, hiszen
    1. jóval több pénzt kapna (kb 150 ezer= 2 és fél hónap) Biztos vagyok benne, hogy az önkormányzat 8-ad részét sem adja.
    2. nem kellene idegeskedni, mindenhova eljárni a megdolgozott pénzéért
    3. kiadnák a papírjait. Mivel most nem kapta ki senki, így új munkahelyet sem tud keresni, ergo nincs is kilátás egy jó ideig, hogy a havi 38 ezren kívül más bevételi forrás is legyen.

    Vagy szerinted, olyan jól érezzük magunkat ebben a szituációban?

    Egyébként nekünk ne fizessenek, de szociálisan rászorulóként hozzanak ételt minden nap, hogy a gyermekemnek tudjak enni adni.

    Összegezve, jobban meg kellett volna ismerned az utcára kidobott emberek életkörülményeit, mielőtt azt állítod, nincs szükségük adományra.
    Mi sem kértük, de ez történt velünk. Remélem veled nem fog, mert marha szar.

    VálaszTörlés
  2. Átérzem a helyzetet és a velejáró kilátástalanságot. A város vezetése nem törődött eddig a FÉG dolgaival. A bajban azzal adta volna a legnagyobb segítséget, ha nyomást, akár politikai nyomást gyakorolt volna a munkáltatóra, és kisajtolta volna a béreket és járulékokat. A jelen helyzetben ennyi embert nem fog tudni megsegíteni és ellátni az önkormányzat. A felajánlással csak a tárgyalási pozíciókat és a munkások esélyeit rontotta. A holnap megszavazásra kerülő pénzbeli és egyéb segítséggel szerintem nem tartotok ki 2 hétig sem. Utána mi lesz veletek? A segélyezés beígérése, vagy teljesítése a munkadíjak a bérek rendezése után lett volna megoldás. Szűcs Lajos megjelenése, és szereplése nem oldott meg semmit. Sem pénzügyi sem egyéb megoldást nem hozott. Eddigi állításai sem állják meg a helyüket. Csak valami csoda folytán lesz ismét munkátok a Fég-ben. Szűcs nem intézett sem áramot, sem munkát, se semmit. Csak azért jelent meg, hogy leszerelje az embereket. Az összejövetelen is csupán annyit tett, hogy elmondja, majd máskor visszatérünk az ügyre most nincs kivel és miről tárgyalni. Az ott levők ezt elfogadták és elvonultak. Gyakorlatilag hazaküldte az embereket. A tulajdonos képviselője nem is mondott semmi érdemit. Nem ígérte azt, hogy a megyei elnök és a polgármester segedelmével újraindítják a termelést. Tehát nem lesz munka. Ha most egyszer rendkívülii segélyt adnak, azzal nem old meg érdemben semmit a hivatal. Ezt követően szét fogja tárni a karját mindenki, és azt fogják mondani, hogy ennyit tudtak adni. Holott ennél többet vár az állampolgár attól, akire annak idején bizalommal szavazott. Hidd el sem a 3 milliós laptopokat nem fogják pénzre váltani, sem a javadalmazásukat nem fogják felajánlani. Ők utazásra magasabb átalányt vesznek fel, mint a munkások fizetést. Ezekből a pénzekből talán pár hétig kihúzhatnátok, ha feláldoznák. Kíváncsi leszek rá, hogy felkínálják, odaadják-e? Gallai doktor is beáldozhatná a paraszolvenciáját a szavazáskor, és a tisztségviselők is felkínálhatnák a tiszteletdíjukat, mert nekik ettől még marad munkájuk és jövedelmük. Szóval valahogy ekként gondolom én, aki talán másként, de nagyobb és több segítséget vár el a városvezetéstől, mint a beharangozott alamizsna. (Ha tudok segítek.)

    VálaszTörlés
  3. nem tudom mivel foglalkozol, mit csinálsz, de azt tudom a hozzászólásodból kedves fo-lak, hogy a vállalkozástani ismereteid nagyon hiányosak! szerinted mit tud tenni egy polgármester egy ilyen helyzetbe? a holding tulajdonosai kilóra megveszik egész ócsát akár veled együtt is... ha úgy tartja kedvük körbe röhögik a polgármestert de még akár a szűcs lajost is!

    VálaszTörlés
  4. Akkor meg minek bohóckodik egyik is?
    Fo-lak pont arról írt, hogy felesleges szerepelniük, mert többet ártanak, mint tennének valamit.

    VálaszTörlés
  5. nem tudom feltűnt-e kapitalista világban élünk? akinek pénze van mindent megtehet! ne aggódj gyula ha értéktelen leszel téged is kivágnak a munkahelyedről! tök mindegy ki szerepel és ki nem!

    a gesztus legalább megvolt!
    ja folak mehetsz segíteni! de miben is?

    VálaszTörlés
  6. Hát többet tudsz meg itt, mint a helyi újságban!

    VálaszTörlés
  7. Szerintetek a Szűcs mit segített?
    Bukodi a város kasszájából megszavaztatott 10 ezret, jó sokat lendítve ezzel a dolgon. Ez lenne a segítség?!?

    VálaszTörlés