A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. június 9., csütörtök

Gyász és fájdalom, összetartozás helyett ( - nesze neked magyar narancs)

Pár helyi ember, néhányan gyermekeikkel félkörbe állták a keresztet, a lenyugvásra készülő nap nyár eleji tüzével szembehelyezkedve.   
A szemközti sarokba állított rendőrautóban három ember ült, egyikük civilben. Az autó lehúzott ablakán áthallgatták a gyülekező embereket, miközben halkan duruzsolt a motor, hogy üzemeltesse a beépített klímát. 
A városban aznap szabad volt a pálya. A polgármester és jó pár hivatali dolgozó ott lebzselt, a délelőtt folyamán.  Többen is voltak. Talán sokan is. Túl sokan a naphoz képest. Ez fontos volt.  Nekik ez volt fontos.
A keresztnél délután már az ötöt is elütötte az óra, amikor a Himnusz felcsendült.  A város polgármestere, helyettese és a képviselők egyike sem hallotta ezt, mert ők nem voltak jelen.  Nekik eszükbe sem jutott.
Csupán egy mozgalom helyi kezdeményezése nyomán emlékezett egy maroknyi ember az ország tragédiájára e napon, annak ellenére, hogy pártunk és kormányunk június 4.-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává tette.  
Azon pártunk és kormányunk, aminek országgyűlési képviselője városunk lakója, valamint egyik helytartója a párt polgármestere, és fegyver, vagy táskahordozója illetve segédje, szintén a városi politika, no meg a vezetés része.
Most mégis csupán egy maroknyi csoport számára volt fontos, hogy fejet hajtson, s emléket idézzen. Azonban a jelen levők így egy határozott,  makogásmentes papír nélkül is folyamatosan szónokló elnököt hallhattak, no meg egy karakteres jogdoktort, akivel közösen énekelte a végén az ócsai (-trianoni) tömeg  a Székely himnuszt.
Végül valaki hangos  "Vesszen Trianon" felkiáltással meglengette a magyarság, a nemzet zászlaját.
Csendben és mélabúsan távoztunk, mert a pártunk és kormányunk által foganatosított nemzeti összetartozás napján pont azok nem tartottak össze, akiknek ez hivatali kötelességük lett volna.
E napon, vagyis 2011. június 4.-én Ócsán csak egy helyütt lobogott a nemzeti trikolór. 
A városháza elől kiebrudalt kettős-keresztnél.  Köszönet érte a kulturális bizottságnak, a városvezetésnek és a vezető pártnak, meg az egykori pártvezetőnek. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése