A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 10., szombat

Szociális vészhelyzet ( - Szűcs Lajos tündöklő elnöklése nyomán)

Szociális vészhelyzetet vizionált a Szűcs Lajos vezette megyei önkormányzat Pest megyében, amikor a nyár vége felé eszükbe jutott, hogy a tárgyalások ellenére nem rendezték a közétkeztetésben résztvevők sorsát. 

 
(Nem először foglalkozunk a sokakat érintő problémával. Most ismét egy új oldalát mutatjuk be ennek a végtelen történetnek.)
A tárgyalásokra azért volt szükség, mert a megyével szerződésben álló szolgáltató (HunGast) díjazását, a befizetett és megkapott ellenértéket az önkormányzat nem utalta át. Ezzel valójában a Szűcs Lajos elnökölte megye felrúgta a szerződésben vállalt kötelezettségét.  Mint utóbb kiderült, az étkeztetésért kapott normatívát, és az ebédbefizetések térítési díjait másra használták, ezért az ellátást biztosító magáncégnek nem utaltak.  Ezzel a fizetési megvonással a szolgáltatónak jelentős bevételkiesést okoztak.
Pest megye az ország egyik legnépesebb közigazgatási egysége. A megyei önkormányzatot hosszú évek óta a Fideszes Szűcs Lajos elnökli, pártbeli többségben. Ez azt jelenti, hogy az előző szociál-liberális, és liberál-szocialista, majd a vad-szocialista váltókormány idején is stabil Fidesz többséggel rendelkezett. Tehát minden lehetősége, szavazati többsége és támogatottsága megvolt a megye jobbá tételére.  Mégis a nevéhez kapcsolható az a mérhetetlen és mértéktelen adósságállomány, amit felhalmozott a elnöksége alatt a megye.  Pest megye ma oly mértékben eladósodott, hogy az egy devizahiteles magánszemély esetében már rég kilakoltatással végződött volna. Szűcs Lajos azonban nem került utcára, nem költözött és nem mondott le. Sőt nem is mondatták le, mindannak ellenére, hogy a közpénzek másra fordítása több kétes dolgot vet fel annál, mint az elnöki becsület és a tisztesség kérdése. Szűcs Lajos ma a Fidesz olyan tagja, aki az egyik legtöbb elnöki tisztséget vállalja. Számára a megyén kívül fontos a tenisz, a jólét és sok minden egyéb.  Az étkeztetéssel azonban legalább annyira nem bír, mint a tankönyvekkel, vagy a költségvetéssel, hiszen ezekre a kiemelt fontosságú dolgokra kevésbé gondolt, mint a Lexus fenntartására.  Az elnöki posztok megtartása is fontosabbak számára, mint az étkeztetési visszásságok rendezése, hiszen amikor a HunGast vezetése bejelentette, hogy nem tudja a továbbiakban a megye helyett átvállalni az étkeztetést, és hogy amennyiben az önkormányzat nem fizeti ki tartozásait, akkor az ellátást leállítja, akkor is inkább a megyei szóvivő, Ambrus András szólalt meg, nem pedig Szűcs. Úgy tűnt, Szűcs Lajos ócsai lakost ugyanúgy nem érdekelte sem a helyi gimnázium diákétkeztetésének kérdése, mint a megye más iskolásának ebbéli sorsa. De a megye időseinek ellátása sem volt számára annyira fontos, hogy megfizesse az ebédjük árát.

Hu      h
Van olyan, hogy bort isznak és vizet prédikálnak
A megye 12 szociális intézményben ellátott 1724 ember élete, egészsége és biztonságos ellátása került veszélybe, majd fordult kilátástalanságba.  A nyár úgy telt el, hogy nem történt előrelépés. A tárgyalások továbbra is akadoztak a szolgáltatóval. Az a látszat keletkezett, hogy a megyei önkormányzat nem is akar igazán megegyezni. Mindig másra költötték a pénzt a törlesztés helyett.  Pedig az állam, a kormány már két ízben is jelentős segítséget és támogatást biztosított a megyének. Nem véletlen, hogy annak Fideszes elnöke, Szűcs Lajos nem sok gondot fordított a nyilvánosság előtt arra, hogy ez ügyben megnyugtassa a közvéleményt. Nem, számára csak a pozitív megjelenés, a budapesti pálinkafesztivál, a ceglédi borlovag avatás, és az ünneplések adják megjelenésre méltó környezetet. Szűcs Lajos minden átadáson ott volt ha lehetett, amihez köze nincs, akkor is.. Itt tetszelgett a környéken, amikor Bugyi község a kastélyfelújítást hajtott végre, ha Szigetszentmiklós rendelőintézetet újított fel. De ott volt Kakucson a galambkiállítás fővédnökeként és díjakat adott át, vagy éppen itt Ócsán, ha a Nagév átadó-, megnyitójáról volt szó, vagy állófogadáson kellett ismerősökkel találkozni, netán barátkozni. Ekkor mindig úgy tesz, mintha köze lenne ezekhez a dolgokhoz, vagy éppenséggel a gyógyítást segítené, munkahelyt teremtene. Pedig még azokat sem óvja meg, ami kötelessége lenne. Nem nyújtott segítséget a FÉG dolgozóinak, és a HunGast alkalmazottjainak sem. Egyik esetben sem rendelkezett pénzügyi megsegítésről, vagy anyagi átcsoportosításról. Nem hogy munkahelyet nem teremtett, de még állásokat sem mentett a sokak elnöke.
 
Szűcs Lajos elnököl
Hiába a Pest Megye Önkormányzatának feladata, illetve felelőssége a közétkeztetés megszervezése, nem igen foglalkoztak vele.  A HunGast márciusban már leállt bizonyos szolgáltatásokkal. Akkor 600 milliós tartozásról szóltak a hírek. Azóta ez közel egymilliárdra rúgott a nyár derekára. Vállalhatatlan mennyiségű összeg. Az ember csak ámul, hogy mindez következmények és pozícióvesztés nélkül megúszható. Mégis így van. A lényegen mit sem változtat, hogy közben lassan eltelt a nyár.  Mindez csupán alantas, sokadrendű dolog az elnöki teendők sorában. Ez vonható le abból is, ahogy fizetési ütemezések, és a rendezési törekvések nem történtek meg. Hagyták is az ebek sorsára az egészet, egészen augusztus 8.-ig.

Ekkor azonban  Pest Megye Önkormányzata hirtelen ötlettől vezérelve birtokba vette a közétkeztetés biztosításához szükséges létesítményeket, eszközöket és helyiségeket, vészhelyzetet hirdetve. Magyarul lenyúlták a HunGast befektetéseit és vagyoneszközeinek telepített részét, a bérleményeket, amiket szerződésileg átadtak korábban felújításra, majd birtokbavételre, és így tovább.
A megyei reprivatizációs birtokbavétel az elnöki felelősségből és a megyei nem fizetésből következik, és az volt a célja, hogy megszűnjön az a  szociális vészhelyzet, amit maguk találtak ki, hoztak létre és idéztek elő.
A birtokbavétel Szűcsék szerint szükségszerű, indokolt és az egyetlen olyan megoldás, amely az adott helyzetben helyes, illetve elfogadható. Szükségszerű, mert a Pest Megye Önkormányzata fenntartása alá tartozó 12 intézményben 2011. augusztus 2-án a HunGast Kft az érvényben lévő szerződés ellenére a tálalás lehetőségét is felfüggesztette, és az eddig üzemeltetett konyhákat bezárta. Igaz, hogy a megye nem fizetése okán, de hát ez mit számít egy olyan elnöki megbízatással rendelkező Fideszes nagy embernek, mint Szűcs Lajos? A megyei önkormányzat szerint ez indokolt, mert nincs semmilyen egyéb lehetőség az otthonokban élő emberek ellátására – nem használható az étkészlet, nem oldható meg a tárolás, a hűtés, a melegítés, a mosogatás; és a szociális ellátottak egyedi szükségleteinek kielégítése, például a pépes ételek előállítása. Ugyanis mindezt a HunGast végezte, ő szerezte be az ehhez szükséges eszközöket, adta a személyzetet és minden egyebek, amiért a megyei önkormányzat nem térített. Pedig a pénzt megkapták érte, csak másra költötték. Mégis a HunGast vádolják szerződésszegéssel, mert nem bírta tovább anyagilag a megye kiszolgálását. 

"Szükségszerű"
Így a közlemények szerint szociális vészhelyzet következett be, amit fennhangon ki is hirdettek, amelynek elhárítására; a járványos megbetegedések, fertőzések, és egyéb betegségek és ezek következményei elkerülésére a Pest Megye Önkormányzata tulajdonában álló konyhák és tálalóhelyiségek birtokbavétele jelenti az egyetlen helyes és elfogadható megoldást.  Tehát fizetség nélkül lenyúlták azokat. 

Szűcs Lajos persze diszkréten nem nyilatkozik az ügyet illetően, de szóvivője és a megyei közlemények rendre megjelennek, mint valami önigazoló magyarázatok.

„Pest Megye Önkormányzata megküldött leveleiben egyértelműen felhívta Kérfalusi Attila, a HunGast Kft ügyvezető igazgatója figyelmét a tényre, hogy a konyhák bezárásával közfeladat ellátását akadályozza – a gondozottak étkeztetésében krízishelyzetet teremt, az ellátottak életét és egészségét veszélyezteti – egyben felszólította, hogy a bezárt konyhákat haladéktalanul nyissák ki. Mivel a HunGast Kft. az ismételten megküldött felszólításnak nem tett eleget, az önkormányzat ajánlatait tárgyalás nélkül elutasította, a HunGast Kft által megállapított feltételek egyoldalú és azonnal elfogadására szólított fel, ezért az önkormányzatnak nem maradt mérlegelési lehetősége: az embertelen körülmények és az esetleges súlyos következmények fenyegetése miatt nem maradt más alternatívája az azonnali cselekvésnek.

A vészhelyzet megszüntetése az önkormányzat elsőszámú feladata, illetve felelőssége. Pest Megye Önkormányzata ugyanakkor továbbra is elkötelezett a két fél közötti kapcsolat tárgyalások útján történő rendezése mellett. Elismeri, mint ahogy mindig is elismerte, hogy a HunGast Kft felé jelentős tartozása áll fenn, továbbá garanciákat biztosított a cégnek a tartozás megfizetésére, és lehetősége szerint folyamatosan törlesztette adósságát. Jóhiszeműségét nem egy alkalommal bizonyította. Jelen esetben is felelősséget vállal a HunGast Kft tulajdonát képező, ugyanakkor Pest Megye Önkormányzata tulajdonában álló konyhákban és tálalókban elhelyezett eszközökért a birtokbavételkor készített részletes jegyzőkönyv, illetve leltár alapján. Reméli, hogy a HunGast Kft is felismeri a szükségét az együttműködésnek, melynek alapja a beruházások és egyéb költségek tételes és részletes elszámolása, a ráfordítások kölcsönös elismerésen és elfogadásán alapuló megállapítása, és ráébred arra, hogy a közfeladat ellátásnak akadályozása – 1724 ember egészségnek veszélyeztetése – nem lehet eszköz az érdekek érvényesítésére” -írja a pestmegye.hu.
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése